loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STOPPES: Det nye middelet skal hindre bakteriene i å kommunisere slik at de kan danne biofilm.

Nytt middel mot bakteriebelegg

Georg Mathisen / 2016-07-05 14:22:57

Norske forskere tror de har funnet botemiddelet mot alle typer bakteriebelegg.

I 2011 fant to forskere ved Veterinærinstituttet, Lene K. Vestby og Live L. Nesse, ut at visse stoffer virker hemmende på biofilm. Nå har de kommet et skritt videre og har tro på at stoffene snart kan komme ut på markedet, melder Forskning.no.

Alvorlig matsmitte

Behovet er nemlig stort. Biofilm er ikke bare et problem i næringsmiddelindustrien og for alle andre som arbeider med mat – Veterinærinstituttet peker på alt fra belegg på alt fra tennene til sluket på badet som eksempler hjemme hos folk flest.

Men i matindustrien kan bakteriebeleggene gi alvorlig matsmitte, særlig hvis biofilmen har hissige bakterievarianter av E. coli., salmonella og listeria. Ikke alle desinfeksjonsmidler biter på filmen, og mekanisk fjerning er dyrt, arbeidskrevende og ikke alltid så effektivt.

90 prosent reduksjon

Tester viser at stoffene som Nesse og Vestby fant i 2011 – Inhibio, som de kalles – reduserer dannelsen av biofilm med over 90 prosent, skriver Forskning.no.

Det forskerne gjør, er å prøve å hindre bakteriene i å samarbeide. Metoden skal bekjempe selve dannelsen av biofilm. Det skjer ved at det tilføres bestemte molekylstrukturer som hemmer dannelsen. Ennå vet ikke forskerne hvordan de virker, men de tror det kan ha å gjøre med at stoffene hindrer bakteriene i å «prate sammen».

Oppfinnelsen skal patenteres, derfor kan de ikke fortelle hvilke stoffer det er snakk om. Nå testes stoffene ut i blant annet plastprodukter, maling og lakk. Foreløpige tester viser at de trolig brytes ned raskt i naturen og ikke skader miljøet.

Les mer om listeria

Nå samarbeider Veterinærinstituttet med sjømatnæringen både i Norge og andre land for å utvikle stoffer som skal hindre listeriabakterier i å danne biofilm.

Les mer om arbeidet mot listeria i industrien og på laboratoriene i papirutgaven av Matindustrien nummer 8.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse