loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FOR VARMT: Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. (Foto: Mattilsynet)

Økt bakterierisiko i stappfulle kjøleskap

/ 2018-12-19 08:15:29

Jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for varm mat og bakterievekst i matvarene.

I disse juletider hamstrer de fleste av oss store mengder mat. Dermed øker risikoen for at maten er varm, noe som kan føre til bakterievekst i maten. Normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4º celsius, eller lavere.

– Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet, råder Mattilsynet i en pressemelding.

Hold orden i kjøleskapet

Andre førjulsråd er at man holder god orden i kjøleskapet, samt at lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk plasseres nederst, i den kaldeste delen av skapet.

– Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Kjøl ned maten

Mattilsynet fraråder også at man plasserer varm mat i kjøleskapet, da dette vil føre til økt temperatur og kondens, som igjen gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.

Langsom avkjøling øker også faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryten ned i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner.

– Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, skriver Mattilsynet. Er du usikker på hvordan mat skal lagres, kan det være lurt å sjekke informasjonen på emballasjen og se hvordan produktet oppbevares i butikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse