loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GMO-BASMATI: Mattilsynet har først og fremst tatt prøver av importerte produkter som inneholder mais, soya og ris, siden det er disse plantene som genmodifiseres oftest. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Ulovlige GMO i en av elleve prøver

Georg Mathisen / 2016-09-19 15:51:30

Mattilsynet har funnet ulovlig innhold av genmodifisert materiale i fem av 55 undersøkte matvarer.

Alt i alt tok Mattilsynet 134 prøver av mat, fôr og såvarer i fjor. Tilsynet fant ingen ulovlige genmodifiserte organismer i fôr eller såvarer, men altså fem tilfeller i de 55 prøvene av mat.

– Lav forekomst

Alle funnene ble gjort i importerte matvarer: Maismel, maisnudler, proteinrik brownie, te smaksatt med puffet ris og basmatiris. De fem produktene ble fjernet fra markedet.

– Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet.

Tilsynet sjekker der risikoen er størst, slik at funnprosenten ikke er overførbar til andre matvarer.

Importører mangler rutiner

Tilsynet fastslår samtidig at importørene må bedre rutinene sine for å unngå å få inn genmodifiserte produkter. Bare 12 av 32 hadde gode nok rutiner.

– Dette er et klart dårligere resultat enn i 2014. Det varierer noe fra år til år hvor Mattilsynet tar prøver, så tallene er ikke helt sammenlignbare, sier Inga Torp Nielsen.

Sporforurensning i soyafôr

Over 40 prosent av mat- og fôrprøvene inneholdt små sporforurensninger av genmodifisert materiale. Spesielt i fôr av soya er det ofte slik forurensning. Reglene tillater 0,9 prosent sporforurensning hvis den er utilsiktet og uunngåelig.

I dag er det ingen genmodifiserte mat- eller fôrvarer som er godkjent i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse